• Agenda

 • Ontstaan van de Duco

  Waterscouting groep Duco van Martena is opgericht op 1 januari 1984. De groep is ontstaan uit een fusie tussen de Prins Bernhard groep voor jongens en de Prinses Juliana groep voor meisjes.

  De Prins Bernhardgroep is als landverkenners groep  voor jongens opgericht in Huizum op de eerste zaterdag na de bevrijding van Huizum op 1 mei 1945.  De Prinses Juliana groep is eveneens als land groep opgericht maar dan voor meisjes. Beide groepen stonden open voor alle gezindten. De padvind(st)ers van deze groepen droegen een rood-gele das welke de kleuren van Huizum zijn.

  In 1981 ging de Prins Bernhard groep met de verkenners als watergroep starten. De welpen bleven in het welpenspel spelen. In 1982 werd de Prinses Juliana groep eveneens een watergroep en op 1 januari 1984 gingen beiden groepen verder als waterscouting groep onder de naam Duco van Martena groep. De groep draagt nog steeds de rood-gele das.

  De naam van de groep komt van Duco van Martena (1530-1605) de eerste admiraal  in Friesland, benoemd door Willem van Oranje in 1573. Duco van Martena is de laatste mannelijke afstammeling van een oud geslacht, waarvan het stamhuis Martenastate in Cornjum stond. Ook Martenastate in Franeker behoorde tot de familie.

  Jaarlijks helpen de scouts van de Duco van Martena groep bij de Dodenherdenking op 4 mei op de begraafplaats van Huizum.