• Agenda

 • CWO

  windroosCWO, wat is dat?
  CWO staat voor Commissie Watersport Opleidingen. Het CWO kent verschillende niveaus; CWO1, CWO2 en CWO3, enzovoort. CWO3 gaat bij Duco van Martena gepaard met het halen van het MBL (Machtiging Bootsleiding). Voor het MBL is het halen van CWO3 verplicht, en moet je tevens kunnen laten zien dat je de leiding in een boot aankunt, andere kinderen kunt aansturen, uitleg kunt geven, verantwoordelijk en verstandig bent. Je moet dus naast erg goed kunnen zeilen, ook genoeg ervaring en leiderschapskwaliteiten bezitten om je MBL te halen.

  CWO Diploma Kielboot I Het CWO1 omvat de eenvoudige basisvaardigheden zoals het hijsen en strijken, het sturen, de bediening van de zeilen en het overstag gaan. Daarbij aangevuld met bijbehorende theorie over veiligheid en enkele vaarregels op het water.

  CWO Diploma Kielboot II Cursisten die deze opleiding willen volgen, worden verondersteld de beginselen van het zeilen, zoals behandeld in Kielboot I, te beheersen. Het CWO Diploma en scoutinginsigne omvat naast de eerder genoemde basisvaardigheden (Kielboot I) ook manoeuvres zoals opkruisen en aankomen aan hoger wal, aangevuld met bijbehorende theorie.

  CWO Diploma Kielboot III Het zelfstandig kunnen varen (MBL Z1 met bemanning als bootleider) van een dagtocht is één van de einddoelen van deze opleiding. Het CWO Diploma omvat zowel de basis- als de gevorderdenmanoeuvres zoals aankomen aan hoger wal én lager wal, ankeren, loskomen van de grond en man overboord. Ook de theorie sluit bij het gevorderdenniveau aan. Zo worden de vaarregels, de onderdelen van de boot, de toepassingen, bruggen en seinen, borden, lichten, de betonning en de knopen als bekend verondersteld.

  Oefenen of leren?
  CWO1 stof: CWO 1 Duco
  CWO2 stof: CWO 2 Duco
  CWO3 stof: zeilboekje_1zeilboekje_2zeilboekje_3
  Oefen examens theorie CWO1, 2 en 3: http://scoutnet.nl/~cwo-examens/examens.htm
  Alle stof voor CWO1, 2 en 3 in PDF downloaden? (Leidraad voor zeilers online)
  http://www.katwijksezeeverkenners.nl/jdownloads/CWO/cwo_zeil_instructieboek_katwijkse_zeeverkenners.pdf